Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Szépen, magyarul

 
18. alkalommal szervezte meg a Botorka Művelődési Egyesület a Szépen, magyarul szavalóversenyt Balánbányán az alsó tagozatos diákok számára. A szervezésben partnerek voltak a balánbányai magyar tagozatos tanίtónők, akik évről évre színesebb programmal várják a kis szavalókat a környező falvakból.
 
Idén december 11-én a délutáni órákban vette kezdetét a verseny maga, amelyre 20 kis szavaló jelentkezett Balánbányáról és Csíkszentdomokosról. Minden versenyzőt elkísért a tanítója, valamint azok a személyek, akik szurkoltak neki. Így nagyszámú nézőközönség verődött össze a volt 1-es Számú Általános Iskola multifunkcionális termében, akik gyönyörködhettek a közelgő ünnepekhez kapcsolódó szebbnél szebb versekben.
A megmérettetés két kategóriában zajlott: az elsőben a legkisebbek, az előkészítősök, valamint az I. és II. osztályosok versenyeztek, a második kategóriában a nagyobbak, a III. és IV. osztályos tanulók mérték össze rátermettségüket. A háromtagú zsürinek bizony nagyon nehéz dolga volt, mikor győzteseket kellett hírdessen, hiszen minden résztvevő a legjobb tudása szerint adta elő a választott és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó verseket.
Végülis senki sem távozott üres kézzel, hiszen a Botorka Művelődési Egyesület jóvoltából minden résztvevő oklevelet és értékes könyvjutalmat kapott. Ugyanakkor a balánbányai tanítónők vezetésével karácsonyi asztaldíszeket és dekorációkat keszítettek és vittek haza.
 
Íme a díjazottak:
Kicsik kategóriája:
1. díj: Szép István, II. osztályos tanuló, Balánbánya
2. díj: Csatlós Alíz és Tamás Nikoletta, Márton Áron Ált Isk., Csíkszentdomokos
3. díj: Szász Eszter, Márton Áron Ált. Isk.
 
A zsüri különdíja: Basarab Laura, Balánbánya
Boros Bence, Csíkszentdomokos
 
A nagyok kategóriája:
1. díj: Kedves Borbála,
2. díj: Szabó Szilvia
3.díj: Bara Csongor mindhárman Csíkszentdomokosról.
 
A szervezők nevében köszönet illeti a szomszéd község tanítóit, valamint a helyi magyar tagozat tanítóit, akik népszerűsítik a versenyt és foglalkoznak a kisdiákokkal a versmondás területén is. Ugyanakkor köszönet illeti a gyerekeket, akik szabadidejükben versek olvasásával, verstanulással foglalkoznak.
Támogató:
 
 
 
A Botorka Művelődési Egyesület és a balánbányai 1-es számú Általános Iskola tanítói munkaközössége 2013-ban is megszervezte a Szépen, magyarul szavalóversenyt kisiskolások részére. A körzeti szakaszra három felsíki település iskolája nevezett be: a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolacsoport, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola és a balánbányai 1-es számú Általános Iskola.
Két korcsoportban osztott díjakat a nehéz helyzetben levő zsüri, hiszen sok szép előadás hangzott el, amely dícséri a tanulók felkészültségét és a felkészítő pedagógusok munkáját egyaránt.
 
A díjazottak:
Előkészítő, valamint I. és II. osztályosok:
I. díj - Lázár Éva és Kristály Benedek, Csíkszentdomokos
II. díj - Tánczos Nóra és Kovács Kriszta, Balánbánya
III. díj – Opra Evelin és Tamás Nikoletta, Csíkszentdomokos
Különdíj – Gáll Bence, Balánbánya és Máté Bertold, Csíkszentdomokos
Részvételi díjak – Székely Renáta és Basarab Laura, Balánbánya
III. és IV. osztályosok:
I. díj – Simon Nóra, Csíkdánfalva
II. díj – Szabó Eszter, Csíkszentdomokos és Geréd Ádám, Csíkdánfalva
III. díj – Szabó Szilvia Sára és Biró Mátyás, Csíkszentdomokos
Dicséret – Székely Edvin, Csíkszentdomokos
Részvételi díjak – Süket Tamás Előd, Csíkdánfalva, Bara Csongor, Csíkszentdomokos és Huszár Patricia Eszter, Balánbánya
 
A rendezvény támogatója a Communitas Alapítvány. 
 
 
Szépen, magyarul szavalóverseny, 2012
 
November 29-én 15 órától a Balánbányai 1-es Számú Általános Iskola konferenciatermében zajlott le a „Szépen, magyarul” szavalóverseny.
A lelkes és népes közönség a felcsíki térség kisiskolásainak előadását hallgathatta. Tisztán csengő gyermekhangok idézték meg a líra világát, azt a Kányádi Sándor által megfogalmazott felismerést, hogy „vers az, amit mondani kell.”
A versenyzők felkészültsége egyéni képességeiket és pedagógusaik munkáját egyaránt dicséri.
Ne feledkezzünk meg a jelen körülmények között bőségesnek nevezhető könyvjutalmaktól sem, amelyekhez a az anyagi erőforrást Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány és a Botorka Művelődési Egyesület biztosította.
 
A verseny díjazottjai:
Előkészítő osztályosok
I. Sándor Előd – Csíkszentdomokos
II. Gál Bence – Balánbánya
III. Kovács Kriszta – Balánbánya
I-II. osztályosok
I. Tánczos Nóra Balánbánya és Geréd Ádám Dánfalva
II. Leszó Réka Madéfalva és Simon Nóra Dánfalva
III. Kedves Borbála – Csíkszentdomokos
Kölöndíj Szőcs Eszter – Balánbánya
III-IV osztályosok
I. Székely Edvin – Csíkszentdomokos
II. Ágoston Petra – Dánfalva
III. Albert Emőke – Csíkszentdomokos
 
Támogatók:
 
 
 
 
 
 
 
Szavalóverseny tizenötödször
 
Az elmúlt hét végén, 2011.december 9-én, pénteken 15. alkalommal szervezte meg Balánbányán a Botorka Művelődési Egyesület és az 1-es Számú Általános Iskola a „Szépen magyarul” szavalóversenyt.
Az évi rendszerességgel megtartott verseny célja a versmondás és a versek megszerettetése a felcsíki körzet kisiskolásaival. Szebbé tenni a világot, elhitetni a kisgyerekekkel, hogy a vers jobbá formálja az emberiséget, és ők lehetnek ennek a jobb és szebb világnak a hírnökei, nos ezek és ehhez hasonló gondolatok adnak erőt a szervezőknek minden évben ahhoz a munkához, amely egy ilyen verseny lebonyolításához szükségeltetik.
Ebben az évben is szép számú jelentkező adott reményt a balánbányi tanítóknak: állni fog még a világ gyémánttengelye, ha ennyi lelkes pedagógus és ennyi lelkes tanítvány vállalkozott a versmondás nem kis feladatára.
A zsürit alkotó Szabó Ilona és Vermesser Levente magyartanárok, valamint Szabó Anna-Mária óvónő triójának nagyon nehéz feladat jutott: a majdhogynem színészi tehetséggel megáldott előadók között rangsort kellett felállítaniuk. Minden versenyző két verset mondott, ezek közül egy kötelező módon a télhez, illetve a téli ünnepkörhöz kellett kötődjön. És íme a sorrend:
I –II. osztályosok kategóriája:
I. díj Bara Csongor I.oszt.- Csíkszentdomokos
II.díj Geréd Ádám I.oszt. és Süket Tamás- Előd II.oszt.-os tanulók-Dánfalva
III.díj Simon Nóra I.oszt. –Dánfalva
III – IV.osztályosok kategóriája:
I.díj Opra Júlia IV.oszt. – Csíkszentdomokos
II.díj Bara Renáta Csíkszentdomokos és Tánczos Ádám Balánbánya (mindketten IV.osztályosok)
III.díj Albert Emőke III.oszt. Csíkszentdomokos és Péter Alexandra IV.oszt. - Madaras
A zsüri különdíját a csíkszentdomokosi Bara Csongor I.osztályos tanuló vehette át rendkívül szép és ízes versmondásáért.
Mindenki tele tarsollyal térhetett haza ezen a délutánon: a pedagógusok, a nézők/ hallgatók rengeteg gyönyörű verset tehettek a tarisznyába, a versenyzők nagyon sok értékes könyvet, új barátságokat, sok szép quiling és fonaltechnikával elkészített karácsonyi díszt csomagolhattak össze a nap végén.
Mindezekért köszönet illeti a a Hargita Megyei Tanácsot, a Hargita Megyei Kulturális Központot és a Communitas Alapítványt, akik a verseny lebonyolításának az anyagi hátterét biztosították, valamint a balánbányai magyar tagozatos tanítókat, akik megszervezték ezt az élménydús délutánt.
 
Székely Ágnes
programfelelelős, a
Botorka Művelődési Egyesület alelnöke
 
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene