Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Költészet Napja
  
Élménybeszámoló a magyar költészet napjáról
 
A magyar költészet napján mindig érdekes programokban van részünk, nekünk balánbányai diákoknak. Idén A Virágbazár(t) költemények programmal tettük szebbé és emlékezetessé ezt a napot. Japán íráskultúrával ismerkedtünk, ikebanákat rendeztünk, verseket zenésítettünk meg, és a Versbutik műhelyben a japán versformával ismerkedve haikut írogathattunk. Mi, a VIII. C. osztály tanulói voltunk az Irodalmi kávéház szervezői, és vezetői. Itt különböző, saját készítésű finomságokat árusítottunk. A vásárlók szaporán írták a szebbnél szebb verseket, mert akkor féláron vásárolhatták a termékeket. Átolvasva a verseket jó volt látni, hogy érdeklik az embereket, a diákokat a magyar nyelv és irodalom szépségei és hogy még vannak olyan emberek, akik mélyen a szívükben őrzik költőink, íróink emlékét és tisztelik, becsülik munkájukat. Én nagyon élveztem és boldog voltam, hogy az egyik elárusító lehettem. Jó volt nézni, hogy mindenki igyekezett aktív lenni, lelkesen tevékenykedni.
Számomra megtisztelő feladat erről a napról írni, mert úgy gondolom ez a nap nemcsak az irodalomé, szerzőké, hanem mindazoké akiknek szívében él a költészet lángja! Köszönettel tartozok azoknak, akik tettek valamit azért, hogy ez a napunk sikeres legyen.
Biró Kinga, VIII. C. osztályos tanuló
 
 

 
  
2014 április 11, péntek.
Látszatra pont olyan iskolai nap, mint a többi, csak a program változatosabb és a hangulat, mert ünnep van a hétköznapban.
Balánbányán, az 1- es számú Általános Iskolában, a költészet napjának megünneplésére gyűltek össze gyerekek és pedagógusok. A Krajcáros történetek elnevezésű programban, tíz felállított mühelyen keresztül küzdve át magukat a kis csoportokra osztott gyerekek. Különböző kreatív feladatok megoldásával játszva ismerkedtek a magyar irodalom és költészet rejtelmeivel, valamint a nyelvi játékok színes világával. Alkottak verseket, és híreket, reklámokat és meghívókat, rejtvényeket fejtettek, társas játékokat játszottak, helyesírásban próbálták ki magukat, pantomímeztek, és miközben játszottak észre se vették, hogyan gyűjtenek maguknak krajcáros élményeket.
„ A gyerekek mentek műhelyről műhelyre, más - más tanárhoz. Megvolt a lehetőségük arra, hogy minél több krajcárt szerezzenek és nyerjenek, ezért akárhányszor rontottak, elbuktak vagy kihagytak feladatokat, küzdöttek tovább, addig amíg lehetett. Azt a közmondást tartották szem előtt: Addig üsd a vasat, amíg meleg.”- olvashatjuk az egyik csapat híradásában.
A küzdés végével természetesen nem maradt el a jutalom. Tagadhatatlanul mindenki nyertesként távozhatott, mert volt aki élményt nyert és volt aki barátokat az oklevelek mellett, a legjobbnak kinevezett győztes csapatok munkáját pedig könyvekkel jutalmazták a szervezők. A lármás, közös játék, a vidám hangulatú műhelymunkák után egyértelművé vált: jövőben ugyanezt, ugyanígy, vagy ha lehet még jobban.
 Támogató:  
 
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene