Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Balánbányai Magyar Ifjúsági Napok

 Balánbányai Magyar Ifjúsági Napok másodszor

Gyere haza! konferencia és Honvágytánc
A négy napig tartó rendezvény két programjának a címe üzenetként is megfogalmazható, amit a balánbányán élő fiatalok üzennek az innen elszármazott, elköltözött fiataloknak.
 
Csütörtökön, augusztus 27-én vette kezdetét a másodízben megszervezett Balánbányai Magyar Ifjúsági Napok. Ez a nap a sport és a koncert napja volt. Foci, kézilabda, aszteltenisz, kincsvadászat volt a sportnap programjában, este pedig a helyi fiatalokból alakult Hatásszünet együttes és a Bagossy Brothers Company koncertjein szórakozhattak a fiatalok és nemcsak fiatalok.
A sportnap programjához kapcsolható, a fiatalon elhunyt barátunk, önkéntesünk emlékére szervezett Jankó László Emlékkupa, amelyen Laci barátai, ismerősei, rokonai vettek részt.
Pénteken kézműveskedtek a résztvevők. Bútorfestés, nemezelés, üvegfestés, cérnagrafika és quilling volt a kínálatban. Délután a fiatalok a Gyere haza!-konferencián beszélték át a település jövőjét. Egy itthontartó közösségben képzelik el jövőjüket és ehhez kérik a felnőttektől a feltételek megteremtését. 
Szombaton közösségi nap volt programkínálatban, ahol a játék és a jókedv uralkodott.
A rendezvény vasárnap zárult ifjúsági szentmisével és néptáncgálával. A néptáncgálán a Honvágytánc című, másfél órás fergeteges produkciót láthatta a közönség az Ördögborda és Prücskök néptáncegyüttesek előadásában. Megható és felemelő pillanatokban volt része táncosnak és nézőnek egyaránt, amikor a kis “Prücskök” letették az Ördögborda-esküt és ezzel az Ördögborda Néptáncegyüttes tagjaivá váltak.
   
 
Szeptember 11-14 között a Botorka Művelődési Egyesület és a Nexus Alapítvány első alkalommal szervezi meg a Balánbányai Magyar Ifjúsági Napokat. Elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani a rendezvény, de bárki részt vehet a programokon, azt szeretnénk, hogy az egész balánbányai magyar közösség bekapcsolódna: családok, baráti körök, szervezetek, csapatok jelentkezését várjuk a programokra, vetélkedőkre.
A program:
 
Szeptember 11, csütörtök: sportnap és koncert
10 órától sporttevékenységek: foci, kézilabda, kosárlabda, asztaltenisz, élő csocsó, kerékpáros ügyességi verseny. Kicsiknek kincsvadászat.
Este 9 órától Bagossy Brothers Company koncert a Kultúrotthonban. Előtte, fél kilenctől fellép a Hatásszünet, a balanbányai fiatalok zenekara.
 
Szeptember 12, péntek: kézművesség és néptánc
10 órától kézműves tevékenységek: agyagozás, nemezelés, bútorfestés, bábkészítés, batikolás
Du. 5 órától néptáncgála. Fellépnek az Ördögborda és Prücskök Néptáncegyüttesek. A gála után táncház.
 
Szeptember 13, szombat: közösségi nap Székpatakán. Szekerezés, lovaglás, motorozás, bográcsozás, főzőversennyel, vetélkedőkkel. Várjuk a lovasok, szekeresek, motorosok, stb. jelentkezését.
 
Szeptember 14, vasárnap: reggel 9 órától ifjúsági szentmise.
 
 Támogató:  
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene