Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Fesztivál 2013

Botorka Fesztivál Balánbányán

Az ember néha azt hinné, hogy itt nem történik semmi, de újra bebizonyosodott, hogy a város pezseg. Újra népzene töltötte be Balánbánya városának utcáit, hétvégén megrendezték a 17.Botorka Néptáncfesztivált. A fesztivál programjai az előző évektől nem sokban különböztek. Egy program volt a 4 nap alatt ami újdonság volt, az pedig a Botorka kupa, amiért a csapatok fociválogatottjai küzdöttek.
Csütörtök délután érkeztek a határontúli csoportok, péntek már hagyományosan a játék napja volt, szombat a gála napja, amikor a többi fesztiválozó csapat is megérkezett, vasárnap pedig a búcsúé, amikor a vendégcsapatok hazautaztak.
Az idei témája a fesztiválnak a csodaszarvas legendája volt. Erre épült a kirándulással egybekötött játék, ahol Hunor és Magyar vitézeiként teljesítették a próbákat a résztvevők, a szombati kézműves műhelyekben csodaszarvasokat lehetett varrni, festeni, nemezelni, míg aztán a gálaesten, táncban is életre kelt a legenda. A rendezvény programjaiban nem csak a fesztiválozók vettek részt, hanem minden idevalósi felnőttnek, gyereknek lehetősége volt bekapcsolódni a táncházakba, a nagy pityókás tokány főzésbe, részt venni a gasztronómiai kiállításon vagy a kiránduláson. Akik éltek a lehetőséggel, azt hiszem, nem bánták meg. A fesztivál egy kicsit összekovácsolja azokat az embereket, akik szeretik a szépet és szeretnek jó társaságban lenni.
A rendezvény nem csak a táncosok, de a városlakók életében is fontos szerepet tölt be. A város lakói egy hétvége alatt néptáncból, népzenéből túladagolást kapnak, mindezt vidámsággal ötvözve, hogy az itt szerzett élményekből táplálkozzanak a következő fesztiválig, hogy nagy szeretettel és lelkesedéssel várják a jövő évi Botorka Fesztivált. A táncosoknak még ennél is többet jelenthet ez a hétvége. Megerősödnek abban a hitben, amit akkor vállalnak, amikor a néptáncos jelzőt magukra veszik. Itt érezhetik azt, hogy nincsenek egyedül és, hogy amit csinálnak az nem csak nekik, de másnak is gyönyört okoz és egyúttal az őseinktől ránk maradt hagyományt is őrzik, amit majd ők is átadhatnak. Érezhetik, hogy néptáncosnak lenni egy küldetés, úgy, hogy az ember mindig új, értékes embereket ismer meg, és közben még mulat is és élvezi az egészet.
A Botorka Fesztivál fontos ennek a kis városnak, fontos a táncosoknak, fontos azoknak, akik egy kicsit megízlelik milyen is ez a fesztiválos hangulat, ami nem lehet tudni mitől ilyen egyedi. Talán a hegyekkel körülzárt helytől, a nyugalomtól, ami a kisvárosra jellemző, a résztvevőktől, a népzenétől, vagy talán mindezen összetevőknek az összességétől. Mindenképp megéri belekóstolni és minden évben újra és újra elmondani, hogy reméljük, hogy jövőben ugyanitt.
 
 
Szabó Rita
Támogatók:
Hargita Megye Tanácsa
Hargita Megyei Kulturális Központ
Balánbánya Polgármesteri Hivatala
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa
Communitas Alapítvány
Botorka Fesztivált Támogatók Közössége
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene