Skip to main content

Gárdonyi 100

  • Dátum:
    2023. február 13
Gárdonyi Géza halálának századik évfordulója alkalmából 2022 Gárdonyi Emlékévnek van nyilvánítva. Az emlékév jó alkalom Gárdonyi Géza életének, munkásságának jobb megismerésére, elmélyítésére.
Erre a lejobb lehetőség az író munkásságának, életének helyszínén Egerben van, ezért a Botorka Művelődési Egyesület Gárdonyi Géza emléktúrát szervezett Egerbe 2022. október 22-25 között.

Eger minden ízében Gárdonyi városa, az író itt lelt otthonra, itt vetette papírra az Egri csillagok sorait, és itt helyezték testét örök nyugalomra az egri vár Bebek bástyáján.
Gárdonyi Egerbe költözésének egyik fontos oka volt, hogy megfelelő alkotói közeget találjon elmélyült munkájához. Új utakat keresett, gondosan formálta írói arculatát, kereste önálló hangját. A csendes, nyugodt környezet, a sok gondolkodás, elmélkedés, a fáradhatatlan olvasás, folyamatos önművelés hozták létre azt az írói magatartást, ami Gárdonyi műveinek is részévé vált.

Az emléktúra programja:

Október 22: indulás Balánbányáról, érkezés az esti órákban
Október 23: Gárdonyi Emlékház látogatása - A Gárdonyi ház 1952-től emlékmúzeumként üzemel.Az emlékházban az író bútorai eredeti helyükön kerülnek bemutatásra. Közel négyezer kötetes könyvtára, íróasztalai, kedves pipatóriuma, utazóbőröndje és turista botszéke, a Dankó Pistától kapott cimbalom, a várban gyűjtött ágyúgolyó töredékek, valamint festményei idézik fel egy írói életpálya hétköznapjait.
Az Egri Vár meglátogatása- Az egri vár kultuszát az 1552-es hősies védelem alapzota meg. Ahhez azonban nagyban hozzájárult Gárdonyi Géza, aki 1901-ben jelentette meg az Egri csillagok című regényét.
Október 24. Városnézés Gárdonyi Géza emlékére - Egerben nagyon sok köthető dolog van, a város máig nagyon büszke az íróra.
Meglátogattuk Gárdonyi házát és sírját, bejártuk a Gárdonyi utcát és a Gárdonyi szobrokat. A kedvenca legújabb alkotás volt, azegész alakos mű, mely pipázás közben ábrázolja az írót. Mindezt ráadásul a róla elnevezett téren. Megkostóltuk Gárdonyi kedvenc tortáját is, hiszen a Marján Cukrászda megalkotta a Gárdonyi-tortát, melyet az író „szájíze” szerint készítettek el csokis-túrós ízben.
Borkostóló a Szépasszony Völgyben – Egerben lévén, Magyarország egyik legnevezetesebb borvidékén, nem hagyhattuk ki az egri borok kostólását a Szépasszonyvölgyben.
Október 25. reggel indulás hazafele.

A Gárdonyi Géza emléktúra maradandó élmény jelentett a résztvevőknek, az író élete és munkássága megismerése, amely fő célja volt a programunknak.
CsoportkepEger.jpg
CsoportkepEmlekhaz.jpg
Emlakhazban.jpg
Varmuzeumban.jpg
Varosnezes.jpg

Botorka Művelődési Egyesület - Asociatia Culturala Botorka

Kapcsolat

Cím: 535200 Balánbánya, Hargita megye December 1 u. 9A
Telefon: 0741-029715
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 8535760

Bankszámláink

LEJ: RO89BRDE210SV01195702100
HUF: RO66BRDE210SV39860362100
EURO: RO03BRDE210SV02671822100
Bank: BRD Goupe Societe Generale, SWIFT kód: BRDEROBU