Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Egyeskő Alkotótábor
Egyeskő Alkotótábor a Botorka Művelődési Egyesület szervezésében
 

2019. július 8-án veszi kezdetét a Botorka Művelődési Egyesület szervezésében az immáron kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Egyeskő Alkotótábor. Az egy hetes táborban több mint negyven jelentkező fog együtt táborozni idén is a Nagyhagymás lábánál. Nem csak balánbányai, de környékbeli iskolák diákjai, magyarországi fiatalok tapasztalhatják meg együtt a természet közelség, a szabad alkotás élményét, sokan közülük már nem első alkalommal, hiszen többségük visszatérő táborozó.
2010-ben került megrendezésre az első alkotótábor, amelynek elindításának szükségességét az egyesület abban látta, hogy a balánbányai tehetséges, kreatív és alkotni szerető gyerekeknek lehetőséget adjon a fejlődésre, új technikák kipróbálására, hogy a néptánc mellett más művészeti ágakban is kipróbálhassák magukat. Az évek során azonban más településről is érkeztek érdeklődők, így nyitott lett minden jelentkező számára a tábor. 2016-ban egy szerencsés véletlennek köszönhetően, Rozmán Zoltán magyarországi festőművész és rajztanár karolta fel a tábort, aki a tábor művészeti vezetője. Ő, azóta minden évben lelkesen érkezik a táborba és nem egyedül, barátai és művész kollegái, továbbá táborozni vágyó diákjai társaságában és minidig készül valami újdonsággal. Így minden alkotótábor tartogat valami újat, váratlant, hogy a visszatérő táborozók se unatkozzanak. Ami a tábor különlegessége még, hogy nem kell művészetis diáknak, jó rajzolónak lenni, mert az alkotás örömének és szépségének a megtapasztalása a főtörekvése a tábornak. Rávezetni a gyerekeket és fiatalokat, hogy alkotni az alkotás folyamatában rejlő örömért érdemes, nem feltétlenül a végtermék a fontos. Ennek az élménynek a megtapasztalására az idén olyan balánbányai gyerekek is lehetőséget kapnak, akiknek hátrányos szociális helyzetükből kifolyólag eddig nem volt alkalmuk részt venni táborokban. A Botorka Keresztszülő Programot támogatóknak köszönhetően ezek a gyerekek ezúttal a tábori élményen túl, lehetőséget kapnak a kibontakozásra, önmaguk jobb megismerésére és gazdagabbak lesznek egy egyedi közösségi élménnyel.
Évek óta a tábor záróakkordja a táborozók alkotásaiból szervezett kiállítás, amely nem csak Balánbányán, de Sopronban is bemutatásra kerül. Az idei táborzáró kiállítás megnyitója 2019. július 13-án a balánbányai kultúrotthon előterében lesz, ahova várnak a szervezők minden érdeklődőt.
Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Szabó Rita
 Táborzáró kiállítás Sopronban

A Botorka Művelődési Egyesület 2018-ban nyolcadik alkalommal szervezte meg az Egyeskő Alkotótábort. Az idei tábort lezáró rendezvényét, a táborban készült alkotásokat bemutató kiállítást augusztus 18-án szervezték Sopronban.
A táborba Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról érkeztek a résztvevők. Egy hetet töltöttek el együtt, július 16-22. között, ahol az alkotások mellett szoros barátságok is létrejöttek.
A táborban készült alkotásokat az idei esztendőben is két kiállításon tekinthette meg a művészetek iránt érdeklődő közönség, július 21-én Balánbányán és most Sopronban, a Várkerület Galériában.
A soproni kiállítás ünnepélyes és családias hangulatú megnyitóján Füzi Edit, a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára köszöntötte a megjelenteket, majd Filep Márk Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, Rozmán Zoltán rajztanár, a tábor művészeti vezetője és Mihály Csaba, a Botorka Művelődési Egyesület elnöke osztotta meg gondolatait.
A megnyitón Mihály Csaba, a Botorka Művelődési Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki, hogy idén is  lehetőségük nyílt Sopronban is bemutatni az Egyeskő alkotótáborban készült képeket és örömét fejezte ki, hogy a már hosszú évekre visszatekintő együttműködés Sopron és a Botorka Művelődési Egyesület között továbbra is töretlen és amely remek bemutatkozási lehetőséget biztosít a fiatal művészek számára. Habár közel ezer kilométer választja el a soproni és a felcsíki régiót, a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület szoros kapcsolatot tart a soproni és környékbeli művészeti intézményekkel. Az együttműködés eredményeképpen, immár sorozatban harmadik alkalommal szervezik meg közösen az Egyeskő Alkotótábort.
A megnyitó után az érdeklődök megtekinthették a többféle technikával készült képeket, amelyek közül sok igazán elbűvölte a közönséget, hiszen igazán remek alkotások születtek ebben az esztendőben is.
Az együtt alkotás és táborozás öröme
 
 
 
A Botorka Művelődési Egyesület 2016-ben hatodik  alkalommal szervezte meg az Egyeskő Alkotótábort július 25-31 között. A tábor fő célja alkotási és kiállítási lehetőséget teremteni  gyerekeknek, fiataloknak, akik vonzódnak a képzőművészetek iránt. 30 székelyföldi és magyarországi fiatal vett részt a táborban. Az egy hét táborozás alatt szoros barátságok és kapcsolatok is születtek. A tábor keretében olyan nevezetes helyeken alkothattak a fiatalok, mint Egyeskő, Nagyhagymás, Kovácspéter, Nagyály. A művészeti célok mellet a környék legkedveltebb kirándulóhelyeit is népszerűsíteni szeretnénk. A táborban készült alkotásokat kiállítás keretében mutattuk be Balánbányán (a tábor befejeztével) és terveinkben szerepel Sopronhorpácsiban (Magyarország) is bemutatni.

A tábor támogatói: Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.
 
Ügyes kezű gyerekek és fiatalok Nagyályban
 
Július 24-29 között zajlott a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület által szervezett Egyeskő Alkotótábor, amelyet a település közelében, Nagyályban, a csíkszentdomokosi közbirtokosság vendégházában tartottak.

A tavalyi sikeres nagyályi táborozás után a szervezők újra ezt a helyszínt választották, ami ami közel van a városhoz, könnyen elérhető, mégis kint van a természetben.
Az táborba több településről érkeztek a alkotni vágyó, a képzőművészet iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok. A résztvevők többféle technikát is kipróbáltak, leginkább a pontozás, vonalazás, árnyékolás, impresszió szerepelt az ötnapos tábor napirendjén. Az elkészült alkotásokból helyben rögtönzött kiállítást szerveztek, amelyen számos szülő, nagyszülő csodálta meg gyereke, unokája munkáját, értékelve, hogy sikerült a gyerekből kibontakoztatni tehetségét, kreativítását. Ez az eredmény Szabó Anna-Mária balánbányai pedagógusnak köszönhető, aki a tábor művészeti vezetője volt.
A táborozást Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatta.
Támogatók:
 
 
 
 
Kis alkotók Nagyályban
Képzőművészettel ismerkedtek a táncosok
 
Vasárnap zárult a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület által szervezett Egyeskő Alkotótábor, amelyet a település közelében, Nagyályban a csíkszentdomokosi közbirtokosság vendégházában tartottak.
 
Alkotótábort nem először szerveztünk, talán már két-három alkalommal is volt, de az egyeskői menedékház használhatatlan állapota miatt évekkel ezelőtt abbahagytuk – tájékoztatott Mihály Csaba. A Botorka Művelődési Egyesület elnöke elmondta, a menedékház felújítása után gondoltak ismét a folytatásra, de végül mégsem az egyeskői menedékházat választották a tábor helyszínéül, hanem egy olyan helyet kerestek, ami közel van a városhoz, mégis kint van a természetben. Ezért esett a választás Nagyályra.
Az alkotótábor révén a szervezők a balánbányai néptánccsoportokat, az Ördögborda és a Prücskök táncosait szeretnék bevezetni a képzőművészeti alkotásba is, ezért főként a két néptánccsoport tagjai vettek részt a táborban (igaz, az Ördögborda együttes nagyobbik része éppen egy lengyelországi fesztiválon vendégszerepelt ezekben a napokban). A táncosokon kívül tehetséges csíkszentdomokosi és balánbányai fiatalok vettek részt a háromnapos táborban, szám szerint 25-en.
- A résztvevők kétféle technikát próbáltak ki – közölte Mihály Csaba. – Egyrészt zsírkréta-tus-karcolásos technikával, másrészt monokrom vizes technikával dolgoztak. A tábor művészeti vezetője Oláh Katalin csíkszentdomokosi képzőművész volt.
A táborozást Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alap támogatta.
 
Daczó Katalin
Hargita Népe, 2014 augusztus 25.
 
Támogatók:
A táborban készült alkotások:
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene