Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Egyeskő Alkotótáborról
Film az alkotótáborról
www.facebook.com/plugins/video.php
25 év a balánbányai magyarság szolgálatában
 
1996-ban, amikor a Botorka Művelődési Egyesület létrehozásának gondolata megfogalmazódott az alapító tagokban, sokfajta érzés, küldetés volt bennük, rövid és hosszú távú célok, de egyikük sem gondolt talán akkor még arra, mi lesz az egyesület szerepe 25 múlva Balánbányán. A 25 év alatt, sok éven keresztül, oroszlánrészt vállalt a Botorka Néptáncfesztivál szervezésében, ami a legfontosabb rendezvénye volt az egyesületnek, azonban az évek során bővült és egyre sokszínűbb lett  tevékenységeinek a köre, megszólítva, nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket és fiatalokat is. A felnőtteket célzó legsikeresebb sorozata az egyesületnek a művelődési órák voltak, amelyeknek keretén belül könyv bemutatók, filmvetítések, történelmi és ismeretterjesztő előadások is voltak. A gyerekeknek és fiataloknak rendezett rendezvények közül az alkotótábor és a színjátszótábor voltak olyan kezdeményezések, amelyek új színt hoztak a balánbányai magyar gyerekek életébe, hiszen a táboroknak köszönhetően színjátszókör is alakult, az alkotótáborban született alkotások, pedig külföldön is kiállításra kerültek.  És ez csak néhány, az egyesület sok próbálkozása közül, amelyek mind azt célozták, hogy a balánbányai magyar közösséget összekovácsolják, hétköznapjait megszínesítsék. 
Egy ilyen évforduló, sok idő egy egyesület életében, már csak ha onnan nézzük is, hogy sok alapító tagnak, akinek akkortájt született a gyereke, már házas, sőt, gyereke van. Eltelt az idő, és az eltelt időre visszatekinteni és megünnepelni időt kell szánni, hogy megerősödjön az egyesület múltjában, újragondolja a jelen szerepét és megalapozza a jövőt. Ennek fényében, az idei év rendezvényei az egyesületnek a visszatekintés jegyében zajlottak és a 25. évforduló ünnepléséről.  
Az ünnepi sorozat május 7-8 között vette kezdetét, amikor ünnepi közgyűlés keretében találkozhattak egykori és mostani tagok. Ez a hétvége a nosztalgiázás jegyében telt, felidézve körülményeket, fontos eseményeket, fontos személyeket, akiknek ha nem is kulcscserepe, de jelenléte meghatározó volt, ott, akkor 1996-ban, amikor az Egyesület története elkezdődött. Ezen kívül, minden a nagyközönség számára nyitott rendezvényen is a visszatekintésé volt a főszerep. A Botorka Művelődési Órákon egy-egy főbb rendezvény tükrén keresztül nyerhetett betekintést a hallgatóság, hogy milyen nehézségekkel nézett szembe az egyesület és milyen sikerei és örömei voltak a 25 év alatt. A barangoló, jubileumi körút során az egyesület partner szervezeteit látogattuk meg, tanulva és még mindig elcsodálkozva azon, hogy az összefogás mire nem képes. A jubileumi tevékenységeken kívül, az idén is megrendezésre került az Egyeskő Alkotótábor és a balánbányai magyar gyerekek jövőjére koncentráló, tanulásukat segítő after school és pályaorientációs programok a balánbányai 1-es iskolával együttműködve. Idén sem állt meg, folytatódott a negyedévszázados, az alapító okiratban foglalt küldetésnek a beteljesítése, színt vinni a balánbányai magyar emberek életébe, kissé már megfáradva, de törve nem, bízva egy kevésbé küzdelmes jövőben. 
 
A programsorozat támogatója a Bethlen Gábor Alap
 
 
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene