Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Fesztivál 2015
   
                    A balánbányai szépasszony

Valószínűleg sokan  nagyot néznek a címen, de ha elolvassák a cikket, talán megértik mi ihlette.
Sokat gondolkoztam azon,  hogyan tudnám megfogalmazni azt az életérzést, amit a Botorka fesztivál fogalma jelent számomra, jelenthet azok számára, akik itt vagyunk. Az egyik néprajzos órámon összeállt a kép a fejemben, egy hiedelemtörténetet hallgatva, amelynek főszereplője a szépasszony volt.
Miért is fogalmazódott meg bennem a cím adta érzés? A szépasszonyok, a magyar néphitben olyan boszorkány és tündér vonásokkal egyaránt rendelkező természetfeletti lények, akikkel a találkozás veszélyes, mert akit maguk közé csalogatnak, halálra táncoltatják.
Hallgatva a történetet, az jutott eszembe,  milyen különös, hogy a Botorka fesztivál plakátján is egy forgó lány van és elmosolyodtam, hogy na igen, ez az. Balánbánya szépasszonya a Botorka fesztivál.
Mi egyébbel magyarázhatnánk, ha nem természetfeletti jelenséggel azt, hogy az emberek sokszor kilométereket utaznak, azért, hogy részt vehessenek a fesztiválon? Csakis varázslat alatt állhatunk, hisz akit megtáncoltatott egyszer a balánbányai szépasszony, nem szabadul a vonzásától és szívfájdalom gyötri, ha mégis kihagyná a fesztivált.
Mi lenne jobb magyarázat arra, hogy éjjel-nappal, napnyugovástól napkeltéig, cipőtalp kopástól újratalpalásig táncol rostalikányi ember három mágikus napon keresztül, a zenészek pedig húzzák fáradhatatlanul? Csakis mágia.
Talán kicsit mindenki érzi ezt a varázslatot. A szervezők, akik éjjelt-nappallá téve, semmi pénzből, fesztivált teremtenek. A város lakói, akik segítenek, hogy  kicsit szebb, kicsit jobb lehessen a fesztivál. A táncosok is, akik talán azt érzik, mint én, hogy odaadták a lelkük egy részét, a táncnak, az Ördögbordának, a Botorka fesztiválnak és ezt már vissza venni nem lehet. És a vendégek is, akik nem tudják megmagyarázni, hogy miért, de jönni akarnak és érezni a csodát, amíg lehet.
Ezen újság szerkesztőit is megigézte a szépasszony varázsa, ezért vállalták, varázsfüzérbe fonják egybe a fesztivál emlékeit, hogy írásban is fennmaradjon a 19. Botorka fesztivál forgatagának emléke.
                                                              Szabó Rita
 
          
 
 
 Villámcsődülettel startol
a 19. Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivál

Idén 19. alkalommal szervezik meg a Botorka Néptáncfesztivált Balánbányán, szeptember 24–27. között. Az országon belüli és határon túli vidékekről érkező résztvevők számára idén is lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, egymás jellegzetes táncainak megismerésére.
Az idei program egyik kiemelkedő programpontja a csíkszeredai Szabadság térre szervezett Bődületes csődület elnevezésű villámcsődület, amelyre minden néptáncot kedvelő személyt szeretettel várnak csütörtökön, szeptember 24-én csütörtökön 17 órától. A Botorka Fesztivál kezdő akkordjának számító esemény után a hétvégi program táncházat, kirándulást, gasztronómiai bemutatókat ígér Balánbánya több helyszínén.
A néptáncfesztivál szervezői és résztvevői a négynapos rendezvény zárónapján, szeptember 26-án,szombaton 19.30-ragálaműsorra várnak minden kedves érdeklődőt a balánbányai kultúrotthonba. Idén is egy-egy rövid, vidékükre jellemző koreográfiával készülnek a részt vevő tánccsoportok.
A részt vevő csapatok:
Nádas Ifjúsági Néptánccsoport – Farnad (Felvidék)
Páros Csillag Néptáncegyüttes – Kocs (Magyarország)
Válinka Néptáncegyüttes – Vál (Magyarország)
Villő Néptáncegyüttes – Vál (Magyarország)
Kikelet és Szivárvány néptáncegyüttes – Derecske (Magyarország)
Kiskaláka Néptáncegyüttes – Szamosújvár
Czifrasarok Néptáncegyüttes – Borszék
Ördögborda Néptáncegyüttes – Balánbánya

Szervezők:
Botorka Művelődési Egyesület
Nexus Alapítvány

Társszervezők/támogatók:
Bethlen Gábor Alap
Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ
Communitas Alapítvány
Nemzeti Kulturális Alap
ABotorka Fesztivált Támogatók Közössége
Felcsík Kistérségi Társulás
Pillangó Foundation
Balánbánya Városi Tanácsa és Polgármesteri Hivatala
 
 
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene