Magyar Română
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztokbükk

  userfiles/image/slideshow/e42dfeb08df2925baedd9cd00328bfd6c96a86f4.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009 - Pásztorbükk

  userfiles/image/slideshow/05b8c7c2183efb976c7a698b4cc1f34cc202b259.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/7eec2594726fb3c3950fd1bf142df8b6b3297181.jpg
 • Botorka Fesztivál 2009

  userfiles/image/slideshow/18f6bc2235082951df2350754ea5989c58d2f9f1.jpg

 

 

Botorka Fesztivál 2016
 

Az érzés neve “botorkafesztivál”

Mire emlékszem a régmúltból és mire emlékszem tavalyról, ha felidéződik bennem az a hangulat, az érzés, ami egyenlő számomra a Botorka Fesztivál fogalmával?
Mindig a szeretetből, összetartozásból, otthonérzésből, a „van helyem itt” érzésből összegyúrt érzelemgombolyag ragad el. Ezt éltem meg piciny táncosként, nagyobb táncosként, majd háttérmunkásként is. Ezt az érzelmi kavalkádot!
Kicsit kutakodtam az emlékeim között, és próbáltam választ találni, hogy jött létre bennem ez a gombolyag. Az első fázis, kis Prücsökként alakult ki. Ez a szeretet megtapasztalása volt. Annak a szeretetnek a megtapasztalása, amivel Csaba bácsi tanított, és amit az itthoni közönség a fellépéseinken tanúsított. Nekünk, kicsiknek, a taps volt a szeretet nyelve. Óvodásként megtapasztaltuk, hogy értékelve van a munkánk és ezzel megteremtődött az alap, mellyel tovább táncoltunk. Így megszülethetett bennem az a szeretet, mely a Botorka Fesztiválhoz kapcsolt. Szeretve lehettem és ez engem is arra késztetett, hogy szeressek.
A második fázisa az összetartozás érzésének a megtapasztalása volt, amit nagyobb táncosként éreztem, majd értettem meg. Egyre inkább azért táncoltam, azért ragasztottam plakátot, azért kerestem szállásadó családot, hogy érezhessem: tettem azért, hogy Balánbánya kicsiny színpadán a Kárpát medence sok táncosa egy vér lehessen, egy mesében játsszon, együtt mulathasson, együtt érezhesse nem csak néptáncosnak, de magyarnak is magát. Ezek az érzések tettek cselekvő serdülővé, fiatallá.
Az otthonérzés és a „van helyem itt” érzése ebbe az érzelemgombolyagba akkor keveredett, amikor első éves egyetemistaként hazamentem a fesztiválra és kerestem a helyem már nem táncosként, vagy régi táncosként, kinek, hogy tetszik.  Jöttek az érzések, hogy én szeretem ezt a fesztivált, mert szeretetet, összetartozást és melegséget tapasztalhattam meg általa. Éreztem, hogy tennem kell valamit. Nem lehet, hogy csak végiglézengem és passzív résztvevőként eltöltöm a napokat. Ekkor találtak meg a háttérfeladatok, amiktől azt érezhettem, hogy nekem, ha már nem is táncosként, de van szerepem ebben a gépezetben, van helyem itt. Ugyanekkor láttam bele táncosból átlépve segítő szerepbe, hogy mennyi háttérmunka van a fesztivál színfalai mögött, amit a táncos, a vendég  ritkán tapasztal. Hány telefonhívás, hány autófordulat, hány szívesség, hány feláldozott óra, hány át nem aludt éjjel, hogy másnap gördülékenyen működjenek a tevékenységek. És tényleg kell a segítő ember, aki szeretetből, önfeláldozásból tenni akar. Nem azért, mert neki jó, hanem mert ez több száz embernek jó!
Akkor kezdett hozzáadódni egy új érzés a gombolyaghoz. A hála érzése. Hála először is azokért és azoknak, akik nem futamodtak el az ötlet elől és elkezdték szervezni a fesztivált… és azóta is rendületlenül szervezik és pályáznak, és csalódnak, és elbuknak és felállnak és odatartják a másik arcukat és megvívják a maguk harcát a világgal és egymással is. Köszönet a szeretetükért és odaadásukért. A Botorka Fesztivál ünneppé válhatott Balánbányán! Minden évben van a négy napos örömünnep. Hála azokért, akik táncolva, tánc által lettek a Botorka Fesztivál elkötelezettjei és hála azoknak is, akik talán maguk se tudják, hogyan szippantotta be őket a botorkás láz, de ott vannak és részesei, résztvevői akarnak lenni ennek a közösségi élménynek.
Nem utolsó sorban pedig hála a Gondviselőnek az ajándékért, mellyel megörvendeztette ezt a kis várost,  és  már 20 éve saját fesztiválja van.

Szabó Rita
 
 

Huszadik Botorka Néptáncfesztivál Balánbányán

 
 
A Botorka Művelődési Egyesület szeptember 22-25 között huszadik alkalommal szervezi meg a Botorka Néptáncfesztivált. Közel 300 táncos érkezik három oszágból, hogy megmutassák vidékük táncait, hogy megismerhessék egymást a táncosok és együttesek, hogy jobban megismerjék Balánbányát és környékét, Székelyföldet.
A fesztivál kiváló alkalom tapasztalatcserére, szakmai megbeszélésekre. Lehetőség adódik bemutatkozásra, közös műhelymunkára, intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására, megerősítésére. Polgármesterek találkoznak, hogy megbeszéljék az együttműködés lehetőségeit.
Változatos program várja a résztvevőket és nemcsak a táncegyüttesek tagjait, hanem minden látogatót: kirándulás, gasztronómiai bemutató, főzőverseny és persze sok-sok tánc. Három napon át minden este (csütörtök, péntek, szombat) fergeteges, hajnalig tartó táncházban rophatják a táncot a résztvevők. A talpalávalót a Harmadik Zenekar húzza, ami biztosítéka a jó hangulatnak.
Szombaton este van a fesztivál fénypontja, a balánbányai Kultúrotthonban szervezett gálaműsor. Ezt szentmise és népviseleti parádé előzi meg.
 
A részt vevő csapatok:
 
Nádas Ifjúsági Néptánccsoport – Farnad (Felvidék)
Páros Csillag Néptáncegyüttes – Kocs (Magyarország)
Villő Néptáncegyüttes – Vál (Magyarország)
Kikelet néptánc csoport – Derecske (Magyarország)
Kaláka Néptáncegyüttes – Szamosújvár
Czifrasarok Néptáncegyüttes – Borszék
Kékiringó Néptánccsoport – Székelyudvarhely
Elevenek Néptáncegyüttes - Csíkszentdomokos
Ördögborda Néptáncegyüttes – Balánbánya
 
 
Társszervezők/támogatók:
Ifjúsági és Sportminisztérium (Bukarest)
Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ
Bethlen Gábor Alap
Communitas Alapítvány
A Botorka Fesztivált Támogatók Közössége
Felcsík Kistérségi Társulás
Pillangó Foundation
Balánbánya Városi Tanácsa és Polgármesteri Hivatala
botorka müvelődési kulturális egyesület fesztivál néptánc néptáncfesztivál balánbánya népzene